17/5001 Honeckers bunker

Sedan några veckor är Honeckers stabsbunker 17/5001 öppen för allmänheten. Flera svenska medier har bidragit med reportage, tex DN. Intresset har varit enormt och det finns endast ströplatser kvar på de vanliga korta visningarna. SubBrit kör ett 10-tal resor från england och där finns också ett fåtal platser kvar på deras 4 timmar guidningar i anläggningen.
Från mina två besök under de gånga åren kan bara sägas att visst får man en känsla av bunkern på en timme men det åtgår minst 4 timmar för att få en riktig känsla för denna mäktiga bunker – en av de mest imponerande i hela Europa.
Den är varken störst, senast eller mest hemlig men den är tekniskt väldigt avanserad med sina 4-5 bunkrar inne i bunkern, helt avskilda och upphängda separata i taket.
Enda sedan jag började leda bunkerresor för ett antal år sedan och träffade på engelska bunkerkompisar pratade de om 5001 som den mest avancerade bunkern – och de har sett en hel del runt om i Europa!

I slutet av oktober kommer den största delen av pengarna som inkommit från guidningarna att användas för att gjuta igen 17/5001 för gott och mycket mer permanent än förra gången. Då finns endast 5005 bunkern kvar av de stora anläggningarna i 5000 serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *