50 kg TNT och 500 meter svart tunnel

Under arbetet med Berghangarsboken fick jag kontakt med FOI och fick låna ett antal bilder från sprängtesterna vid Fällfors. Samma man som då var testledare är fortfarande testledare och sprängprovare. Under våren och fram till midsommar är han i fält vid ett av FOI’s testplatser och idag besökte jag honom och hans medarbeterare.
De spränger 1-2 laddningar per dag i tunnelsystem som från början gjordes för att efterlikna hur det rörliga kustartilleriet skulle kunna skyddas. Se ERSTA boken för lite om detta. I princip skulle mindre tunnlar byggas lite här och var, pjäsen skulle kunna köras in i skydd och snabbt köras ut och även skjuta från närliggande plats.
Nu används tunnlarna till allehanda sprängprov och idag drogs en 50 kg laddning med rent TNT av i tunnelöppningen. Vilken j-vla smäll!! – kan man lugnt säga, även om vi stod på 300 meters håll så var det en kraftig knall.
I området finns också ett större tunnelkomplex som har utsatts för åtskilliga tester, bla flera 10 tons detonationer! Det var helt klart mäktigt att stå i salen 500 meter in i berget där detonationerna skett och se hur bra berget fortsatt var. Även klart imponerande att veta att bergtäckningen också var ca 100 meter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *