Måndag och tisdag längs Eskilstunavägen

Det börjar kännas som att jag känner Eskilstuna vägen nu. Visserligen har den alltid varit vägen norrut från Nyköping men två gånger tur och retur på två dagar är nästan nog.
I måndags fick jag och en kollega möjlighet att besöka en föredetta fabrik och lager i närheten av E-tuna. I ett berg naturligtvis!
Vi möttes av den nya ägaren och visades runt ett tag och stannade sedan ca 1½ timme med att fota oss runt.
Anläggningen är från kriget men denna påbyggnad gjordes av den förra ägaren 1991.

Innanför första porten svänger inslaget och snart kommer dörrkarmar där stötvågsdörrar suttit.

Anläggningen består sedan av ett antal skepp, ett syns här bakom vårt självporträtt. Tyvärr såg jag inte rutan i glaset förän vi var hemma.
Förutom lager har även provningar av motorer ägt rum i berget, vilket var riktigt mäktiga lokaler.

Men hur mäktigt allt än kan vara så är det tröttande för en 15 månaders!

Tisdagen var det planerat besök i två LC i Västmanland, ett vanligt ”vänligen öppna för mig” och ett visningsobjekt inför rivning.
Axel och jag började med DC Hallstahammar, en underliggare till HC Västerås. En udda lösning med ett plan i berg, endast tre bäddar och cirka 6-8 i personalen. Endast 5-7 rum totalt men alltså ingen standard jordkula som i många DC fall. Troligen byggd under 1950-tal.

Vidare upp till Fagersta där vi åt lunch med mormor och morfar och fick tips och ett bevakningstorn av udda form. Uppe på kottmossen står ett tegeltorn, byggt 1944! Mer om detta förhoppningsvis i SFHF tidning under våren.
Klockan 14 var det så visning i HC Fagersta, ytterligare en envåningsbergsanläggning men nu med ca 40 rum (många små – men ritningen slutar på 40). Denna ska rivas och det var nu visning för de som vill räkna på jobbet.