Vad är väl en torsdag på jobbet…

…när man själv kan besöka Landsort för lyftet av en 12/70 pjäs.

Upp 04:50 för att hinna med 07:15 båten från Ankarudden och få tid på Landsort för förberedelser inför lyftet. Får några timmar med pjäsgänget innan ABC nyheterna kommer med 10:10 båten. Då har jag redan gjort av med ett antal MByte minne och får tanka över till den bärbara hårddisken så alla minneskort är rena inför lyftet.
Man har jobbat med pjäsen i några veckor och förberett så det är betydligt mer plats uppe i kupolen än vanligt. Jag fotar det stängda utrymmet för sista gången och blir också den som sist besöker övre pjäsutrymmet innan lyftet.

Vädret är strålande, soligt och fint. När vi väntar på ABC, bokstavligen på kupolen, passerar en svensk ubåt i övervattenläge på väg söderut.

Lyftet sker ca 10:40 och efter två timmars arbete är kupolen och hela eleverade systemet lyft. Arbetet återställs för helgen, en stor arbetshuv sätt på hålet och allt låses inför nästa veckas jobb.

Jag får några timmar över på ön innan 16 båten och hinner med den gamla kommandoplatsen på norra delen plus ett av de teodittorn/obs-platser som finns där uppe. Letar även efter ett skenradarfundament på södra delen av ön utan resultat. Strosar sedan runt i byn på södra delen med focus på de små värn som finns överallt bland bebyggelsen. Några plomberade men de står ändå kvar så man förstår deras funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *