Batteri Arkösund 7,5/57

Laddar Karta...

Datum/Tid
Date(s) - 02/09/2017
09:30 - 15:00

Plats
Batteri Arkösund

Kategorier


Den 2 september kommer anläggningen öppnas för allmänheten för första gången. Vi kommer vara runt 80 personer på ön, dvs ungefär bemanningen i batteriet! Detta kommer troligen bli det enda tillfället under 2017 men förhoppningsvis kan det bli återkommande. Varje gäst kommer få en tid för visning av en pjäsplats på egen hand under 25 minuter, max 10-12 i anläggningen åt gången, samt en tid för guidad visning av centraldelen under 30 minuter, även där 10-12 personer. Efter en timmes visning kommer det finnas ca 4h för egen rundvandring på ön innan båten går tillbaka, vilket är gott om tid. En SK10 är även öppen under dagen. Toaletter och dricksvatten finns inte på ön. Medtag allt vatten och mat för dagen.
Båt avgår från Arkösund 09.30 och tillbaka från Bergön ca 15:00, i Arkösund igen cirka 15:30. Var i god tid på morgonen då det är en bit att gå från allmänna parkeringar.
Alla tider och detaljer kan ändras på kort varsel.
Dagen efter är det flyg och motordag på F11 museet, Skavsta Nyköping som kan vara en anledning till att vara kvar i området.

Pris: 220:-. Då ingår guidning, fri rundvandring på ön, transport till och från Bergön. Betalning sker som förskottsbetalning senast 14 dagar innan resan. Vid sjukdom kan detta återbetalas om någon annan kan ta platsen, vilket vi hjälper till med genom att använda en väntelista.
Åldersgränser: Endast personer över 13 år kan besöka anläggningarna internt och då endast i målsmans sällskap. Omyndiga måste ha en myndig person med sig.
Obligatoriskt att ha med sig: Minst en stark ficklampa som räcker minst 1 timme. Det är endast egen belysning i anläggningarna. Rejäla skor och oömma kläder, gärna handskar och hjälm.
Nedgång sker på egen risk och arrangörerna tar inget ansvar för personskador eller förstörda kläder. Standard på anläggningen är som på bilderna i reportaget. Varje besökare kommer skriva under ett papper på att de går ner på egen risk (”riskpapper”) som måste vara ifylld innan den går ner i en anläggning. Kontroll av ID kan komma att göras.

Parkeringar: Det är trångt nere i hamnområdet men i centrum finns det många platser. Se http://nss.nu/diverse/Arkosundsbroschyr2010.pdf. Enligt uppgift från lokal entusiast är denna parkering nu fri, men dubbelkolla p-automat för säkerhets skull. Där finns även ett värn inritad i slutet av gatan ”Världens ände”.

Ombordstigning och avgång i  Arkösund: Vid ombordstigning visas det riskpapper som varje person fått ut veckan innan. Båten avgår 0930 oavsett om alla är ombord eller ej. Platsen är någonstans på den lilla kajplanen i slutet av vägen. Båten tar 70 personer så det är den största i hamnen den dagen. GPS till hamnplanen: 58.488941, 16.941718.

Ankomst till Bergön: Väl av båten på kajen sker en kort genomgång av dagen. En grusväg går upp till ett par baracker och en korsning av grusvägar. Där kommer planscher finnas med info om ön, stigar till olika objekt, tidsscheman och annan nyttig information.

Visning pjäsplatsen: När du har din tid för egen visning av pjäsplatsen anmäler du dig till ansvarig på plats, som kontrollerar ditt riskpapper och släpper ner dig. Om du redan varit i centraldelen tas detta papper av ansvarig. Hjälm kommer finnas till utlåning och är obligatorisk. Ta gärna med egen hjälm om du har. Första nedsänkningen kan innehålla vassa kanter och lösa stenar, den andra brantare är en fast stege som du backar ner för. Du ansvarar själv för att vara uppe innan nästa guidning startar. I de 30 minuter som visningen är utsatt till ingår promenaden till/från centraldelen, som är max 5 minuter. Även 20 aktiva minuter i pjäsen är gott om tid. Hjälp varandra och visa hänsyn.

Guidning centraldelen: När du har din tid för guidning av centraldelen följer du vägvisning dit och anmäler dig till ansvarig på plats, som kontrollerar ditt riskpapper. Om du redan varit i pjäsen tas detta papper av ansvarig. Hjälm kommer finnas till utlåning och är obligatorisk. Ta gärna med egen hjälm om du har. Guidning av de tre planen tar max 30 minuter och sker i grupp. Det nedersta planet är inte tillgängligt av säkerhetsskäl. Alla i gruppen ska vara på samma plan hela tiden. Hjälp varandra och visa hänsyn.

Guidetider: Under sista veckan kommer det utskick med gruppindelning 1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 2.3, 3.1, 3.2, 4.1 och 4.2. x.1 betyder start vid pjäsplatsen, x.2 betyder start vid centraldelen.
Tiderna är: (notera att 1.2 inte tittar på pjäsen)

10:15 1.1 pjäsen 1.2 centraldelen
10:45 2.1 pjäsen 1.1 centraldelen
11:20 2.2 pjäsen 2.1 centraldelen
11:50 3.1 pjäsen 2.2 centraldelen
12:25 3.2 pjäsen 3.1 centraldelen
12:55 4.1 pjäsen 3.2 centraldelen
14:00 4.2 pjäsen 4.1 centraldelen
14:30 4.2 centraldelen

Bokförsäljning och mingel: Bunkertours kommer ha ett antal kopior av böckerna med ut till ön. Under lunchpaus mellan guidning 3 och 4 finns chans till köpa dessa och diskutera militärhistoria. Det kommer finnas böcker att bläddra i under dagen.

Frågor: Kan ställas här på hemsidan eller i inlägget på Facebook sidan.

OBS! OBS! Antalet platser som vi kan garantera är nu uppbokade. Därför öppnas istället en väntelista där Du kan anmäla intresse och får plats så fort någon blir ledig eller vi kan få ut fler folk till ön.

Bokning

Detta evenemang är fullbokat.

5 thoughts on “Batteri Arkösund 7,5/57

  1. Ang. foto och filmning så har vi fått fråga hur markägaren ställer sig till filmning i anläggningen, något som inte står i besöksavtalet. Vi återkommer med besked på detta, senast när vi ses på kajen på Bergön. /Lars

  2. Ingår i grupp 4.1 med första visning kl 12.55 och har redan sett ön i övrigt. Ok att ansluta senare genom ta sig till ön med egen båt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *