Heldag Nyköping Oxelösund 13 juli

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Date(s) - 13/07/2016
10:00 - 17:15

Kategorier


Följ med på rundtur i det militärhistoriska Nyköping och Oxelösund med två längre nedslag i befästningsanläggningar.

Start 10:00 i Peterslund, Oxelösund med externt besök vid civilförsvarets ledningscentral. Här fås en kort genomgång hur försvaret flyttades från Nyköping mot Oxelösund under början på 1900-talet.

DC Oxelösund

DC Oxelösund

Transport till Gamla Oxelösund för det fasta batteri som fanns där på 1920-talet och de rörliga pjäsplattor som sattes upp under andra världskriget för att kunna placera både 15 cm och 21 cm rörligt KA. Under den platsen finns oljelagret i Oxelösund som också beskrivs.
Vid 11:30 är vi framma vid Femöre och börjar den 3½ timme långa rundvandringen med inlagt 30 min lunchpaus, förhoppningsvis vid någon av de externa objekten som vi besöker – om vädret tillåter. Vi kommer göra besök inne i de två SK10 skyddsrum som finns, bese ståvärn runt anläggningen, gå in i mätstationstornet och bese alla tre pjäserna externt. Sedan följer en visning av den underjordiska delen i saktare takt än vanligt och med mer djupgående information. Vi kommer även klättra upp och rotera pjäsen under dagen samt gå in i de delar av anläggningen som normalt inte visas, tex de utrivna delarna och luftfilteranläggningen samt nödutgången.
Vid 15:00 omgrupperar vi in till centrala Nyköping och Huvudcentral Nyköping, civilförsvarets ledningscentral där vi håller till i nästan 1½ timme.

IMG_0775_1

Som avslutning besöks en av de tre observationsplatser som civilförsvaret hade i Nyköping.
Slut ca 17:15

Egen transport under dagen
Egen matsäck
Chans att besöka Femörefortets kiosk och bokförsäljning
Chans att köpa Bunkertours böcker
På Femöre kommer vi gå minst 4 km i bitvis svår terräng och bitvis under jord.

Bokning sker här nedan. Betalning sker på plats. Turen kan ställas in vid för få anmälda. Om du inte kommer eller överlåter biljetten till en annan kan hela avgiften faktureras i efterhand.

Bokning

Bokningen är stängd för detta evenemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *