Hemsö weekend 10-11/10

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Date(s) - 10/10/2020 - 11/10/2020
09:00 - 10:00

Plats
Hemsö fästning

Kategorier Inga Kategorier


Följ med likasinnade för 24h på Hemsö

Tillsammans med Lars som reseledare kommer guider från Hemsö fästning ta hand om oss under ett dygn i tre större anläggningar från Kalla Kriget. Utöver detta kommer kortare stopp göras på ön där anläggningar funnits eller planerats samt mindre föredrag hållas under tiden.

Start ca 09:05 då 09:00 färjan från fastlandet anlöper Hemsö. Färjelägret är vid position 62.691353, 17.985260 och färjeleden heter Hemsöleden.

10:00 startar guidningen av Storråberget. Restiden är ca 10 minuter så vi har en hel del tid att titta på rester av tidigare anläggningar. Storråberget var en av två batterier med pjästypen 15,2 cm m/51 i dubbellavettage och den enda som är bevarad. Vi börjar med två timmars guidning.
12:00 tar vi lunch med en varm rätt, sallad, bröd, måltidsdryck och kaffe.
13:00 fortsätter vi guidningen i Storråberget för ytterligare ca två timmar.
15:00 har vi satt oss i bilarna för en kortare färd till Kläffsön. Här finns landets enda bevarade Arte 719 mätstation, den typ som användes vid 75/57 serie III batterierna och några äldre tunga batterier som uppdaterades. Här är vi 1,5h.
Ytterligare en kort bilfärd till Havstoudd, 7,5 cm m/57 serie I batteri där vi också kommer sova för natten. Inkvartering och en första genomgång. Lakan och handduk ingår i övernattningen. Några kommer få egna eller dubbelrum men några kommer sova i logementsdelen där avskildheten är något begränsad. Avstånd går att upprätthålla om alla tänker sig för. Anläggningen har bra ventilation.
Avfärd för middag vid Storråbergets restaurang som börjar 18:30 och avnjuts som en trerätters middag. Starka drycker ingår inte i paketpriset.
Tillbaka i Havstoudd ca 21:00, fri rundvandring resten av natten. Dock ska det vara möjligt att sova från 22:30.
Frukost serveras i anläggningen 08:00.
Avfärd senast 10:00.

Smärre justeringar i programmet kan behöva göras för logistiken.

Vi planerar för ytterligare ett besök i området, vilket presenteras så snart som möjligt. Om det tillkommer kostnad för det är det upp till deltagarna att själva välja om de vill med på det extra besöket eller åka hemåt.

Pris: 2000:- (kan komma att sänkas något vid fullt antal)
Antal: 8-14 personer

I vanliga fall rekommenderar Bunkertours samåkning men i år endast om sällskap känner varandra.
Övrigt gäller vanliga regler under denna pandemi enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och friskhet och avstånd.

Obligatorisk utrustning:
Ficklampa/or
Rejäla skor för klättring på stegar/lejdare och kortare vandring i terräng.
Handsprit.

Bokningsavgift: 800:- för att fastställa bokningen. Resterande betalas in cirka en vecka innan resan. Bokningsavgiften fås endast tillbaka om någon annan kan ta över platsen.

Bokning

Detta evenemang är fullbokat.

Inlägget finns i kategorierna . Bokmarkera permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *