Kanadas riksbunker

Hemkommen efter semester med familjen i östra Kanada under juni. Två bunkerbesök hans med. Först kom deras riksbunker från kalla kriget där premiärministern skulle huseras. Denna fyrvåningsbunker är i klass med östtysklands 5001. Inte lika högklassigt tekniskt men mer funktionabel och var i drift under längre tid (5001 var knappt klar då muren föll). Bunkern är numer diefenbunker museet i Carp utanför huvudstaden Ottawa och väl värt ett besök.

I ledningsrummet för kontaminering etc. fanns en lista på ca 60 bunkrar runt om i Kanada som agerade som provinshuvudbunkrar och även underbunkrar till dessa.
Nästa besök var i provinsen Nova Scotia, ännu längre österut, och byn Debert där provinsens huvudbunker fanns. Två våningar men minst lika mycket utrustning och mer överskådligt än i Carp. Detta kan också bero på att jag var där själv och inte på enguidad tur. Nuvarande ägare släppte in mig under deras ombyggnad till serverhall och inom några månader är anläggningen stängd för besökare, iallafall med kamera i handen. Jag gjorde en så bra dokumnetation man kan göra på kortast möjliga tid.

Det kommer troligen reportage om dessa anläggningar både i SubBrit och SFHF’s tidningar.

Semestern avslutades med ett stoppover på Island där en brittisk ställning vid Reykjaviks flygplats besöktes. Fyra ställningar nedsprängda i berget med förbindelse emellan kan endart tyda på haubitsställningar som skydd för flygplatsen enligt min mening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *