Pionen, Elefanten och Femöre

I Fredags var det dax för två visningar för SFHF medlemmar.
Vi började i Bahnhof’s serverhall och övervakningscentral Pionen under söder i Stockholm. Sedan gick färden genom Stockholm upp till Sollentuna och Elefanten, civilförsvarets ledningscentrl för norra Stockholm.

I attended two tours of sites last Friday. One is now a top-modern server-site in a bunker from the cold war era, the other the big civil defence cenrtal “the Elephant” in northern Stockholm.

Pionen visade sig mindre än jag trodde, detta var första FE för min del. FE betyder “Framskjuten Enhet” och var en plats för personal och fordon ur brandförsvaret. Det fanns runt åtta liknande enheter i centrala Stockholm med taken att personla och fordon skulle vara utplacerade och kunna bekämpa bränder etc. effektivare då.
I Pionen fanns också en ledningscentral, en ritning finns på Bahnhof‘s hemsida.
Bahnhof har i grunden gjort om anläggningen men sparat skalet så man ser ändå vad som varit. Man har sprängt, borrat, bilat och gjort den till en mycket häftig arbetsplats inne i berget.


Axel i något underlig och ny miljö – en bunker med blommor!

Elefanten i Sollentuna har jag besökt förut. Nu var vi runt 20 personer och jag hade tvååriga sonen med mig så jag avvek rätt snart. Jag har en del bilder från anläggningen här.

Hur var det då med Femöre? Jo, jag fick av en vänlig själ ett flygfoto från 1967 över halvön, vilket avslöjade en hel del detaljer intressanta för fortsatt forskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *